fredag 26 september 2008

Krav på passivhus i UmeåFör första gången någonsin ställer Umeå kommun krav på byggherrar att bygga passivhus, trots att det enligt lagen inte är nödvändigt.

En byggherre vill bygga fyra nya enfamiljshus i Baggböle och kommunen säger ja till detaljplanen och ger bygglov, förutsatt att husen som byggs är så kallade passivhus.

Enligt Ingemar Jangvad, socialdemokratisk ledamot i byggnadsnämnden i Umeå, kommer det byggas alltmer passivhus i framtiden och även om plan och bygglagen inte kräver att det byggs passivhus tar Umeå kommun initiativet att kräva detta av de byggherrar som är intresserade av att bygga passivhus.

- Inom tio år byggs det bara passivhus när det gäller flerbostadshus, säger Ingemar Jangvad som menar att även om byggkostaden är dyrare så betalar husen sig på bara tio år.

Passivhus är täta och har tjock isolering, här i norr ofta upp till 60 cm för att värmeläckaget ska bli så litet som möjligt. Värmetillförseln kommer huvudsakligen från människor som vistas i huset, från matlaging och från solinstrålning.
källa:SVT

Inga kommentarer: